Nederlandse naam:
Adelges piceae
Wetenschappelijke naam:
Adelges piceae

Wetenschappelijke naam: Adelges piceae
Synoniemen: Dreyfusia piceae
Nederlandse naam: Zilversparwolluis
Taxonomische indeling: Hemiptera: Adelgidae

Beschrijving en levenscyclus:
De wolluizen (Adelgidae) op coniferen zijn kleine insecten die wat op de bladluizen (Aphididae) lijken, maar in afwijking tot bladluizen hebben wolluizen korte voelspriet-segmenten en gereduceerde vleugels. De meeste soorten hebben een waardplantwisseling met als hoofdwaard Picea. Deze familie die zich op naalden ontwikkelt, produceert aanzienlijke hoeveelheden witte, wasachtige ‘wol’ waarmee de luizen zich omhullen. Hun levenscyclus is zeer complex, vaak onvolledig en met veel variaties in hun verschijning en waardplant.

Adult: de luis is bruin of zwartachtig van kleur.

Op Abies handhaaft zich een zelfstandig levende luizenpopulatie die zich op ongeslachtelijke wijze middels eitjes van gevleugelde en ongevleugelde luizen voortplant. De luizen overwinteren als jonge larven in bastspleten van stammen en dikke takken. Onder gunstige omstandigheden zijn de luizen al begin maart actief en gaat de ontwikkeling door tot eind oktober. De luizen verspreiden zich actief, doordat de gevleugelde vormen naar andere bomen vliegen en passief, door verwaaiing van in waswol gehulde eitjes en jonge larven. De kolonies verschijnen op de stam en produceren, anders dan bij de zilversparwolluis, Adelges nordmannianae, behoorlijke hoeveelheden van witte, ‘wasachtige’ wol.

Type aantasting:
Zuigen aan stam.

Waardplanten:
Hoofdwaard: onbekend. Tussenwaard: Abies, vooral de Noord-Amerikaanse soorten.

Aangetaste plantendelen:
Stam.

Aantastingsbeeld:
De boomstammen kunnen geheel overdekt zijn met grijsachtig wolpluis, waaronder luizen leven.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan met de zilversparwolluis, Adelges nordmannianae, worden verward.

Schade:
De aangetaste plantendelen vervormen en zwellen op. De groei wordt geremd en de waardplant kan afsterven. De soort tast slechts verzwakte bomen aan.

Verspreiding en frequentie van aantasting:
In Nederland zijn verschillende malen zware aantastingen waargenomen.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.