Wetenschappelijke naam: Anthonomus piri
Synoniemen: A. pyri
Nederlandse naam: Perenknopkever
Taxonomische indeling: Coleoptera: Curculionidae
Beschrijving en levenscyclus:
Snuitkevers (Curculionidae) zijn een grote en belangrijke familie. Alle soorten zijn goed te herkennen aan de min of meer snuitvormig verlengde kop (snuit – rostrum), met de kaken aan het uiteinde. Hun antennen zijn vaak geknikt met een extra lang eerste segment. Sommige soorten hebben vergroeide hoornachtige dekschilden. De larven zijn cilindervormig en pootloos. Ze bewegen zich traag met behulp van kruipknobbels. Veel soorten leven in zaden, hout of plantenwortels, sommige maken gallen. Terwijl de larven bijna uitsluitend in het plantenweefsel leven, vreten de kevers de planten meestal aan de buitenzijde aan. Verscheidene soorten zijn belangrijke plaaginsecten.
Adult: de kever is ca. 5 mm lang, roodbruin. Dwars over de dekschilden loopt een rechte lichte band.
Ei: ongeveer 0,5 mm, doorzichtig glanzend wit.
Larve: de larve verschijnt vroeg in het voorjaar en ontwikkelt zich gedurende de maanden maart – april. Ze is ongeveer 3 mm groot, pootloos, witachtig, met duidelijke kop. Sterk binnenwaarts gekromd.
Het vrouwtje legt in september het eitje in een knop. De larve ontwikkelt zich in deze knop, overwintert daar en verpopt in het volgende voorjaar. De kever komt in mei – juni tevoorschijn. Hij vreet aan de knoppen en gaat dan in zomerrust. In september wordt de levenscyclus voortgezet. Deze is éénjarig. Soms overwinteren enkele kevers.
Type aantasting:
Knoppenvraat.
Waardplanten:
Voornamelijk Pyrus, soms Malus.
Aangetaste plantendelen:
Knoppen.
Aantastingsbeeld:
De kever en larve beschadigen in de aanleg zijnde knoppen, waardoor de takken over een grote lengte knoploos worden. Als gevolg van de aantasting lopen de knoppen niet uit.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Op Pyrus is de aantasting vrij specifiek.
Schade:
Een sterke aantasting kan groeistoornissen en –vertraging tot gevolg hebben.
Verspreiding en frequentie van aantasting:
In Nederland een algemene soort.
Bestrijding:
Geen bijzonderheden.