Wetenschappelijke naam: Anthonomus pomorum
Synoniemen: –
Nederlandse naam: Appelbloesemsnuitkever
Taxonomische indeling: Coleoptera: Curculionidae
Beschrijving en levenscyclus:
Curculionidae is een grote en belangrijke familie van snuitkevers. Alle soorten zijn goed te herkennen aan de min of meer snuitvormig verlengde kop (snuit – rostrum), met de kaken aan het uiteinde. Hun antennen zijn vaak geknikt met een extra lang eerste segment. Sommige soorten hebben vergroeide hoornachtige dekschilden. De larven zijn cilindervormig en pootloos. Ze bewegen zich traag met behulp van kruipknobbels. Veel soorten leven in zaden, hout of plantenwortels, sommige maken gallen. Terwijl de larven bijna uitsluitend in het plantenweefsel leven, vreten de kevers de planten meestal aan de buitenzijde aan. Verscheidene soorten zijn belangrijke plaaginsecten.
Adult: de kever is 3,5 – 4,5 mm lang; donkerbruin met V-vormige band op de dekschilden.
Larve:
Na de overwintering komen de kevers al in het vroege voorjaar, meestal in maart, tevoorschijn en vliegen naar appelbomen, soms perenbomen. Ze voeren eerst rijpingsvraat uit op bloemknoppen. Na de paring in april – mei leggen de vrouwtjes op elke jonge bloemknop één eitje. De larven vreten deze knoppen uit en snijden de bloemblaadjes aan. Hiermee wordt de ontwikkeling van de vrucht verhinderd. Vanaf mei verpoppen de larven. De jonge kevers verschijnen vanaf eind mei. Het imago overwintert.
Type aantasting:
Vreterij.
Waardplanten:
Malus en Pyrus.
Aangetaste plantendelen:
Knoppen en bloemen.
Aantastingsbeeld:
De knoppen worden aangevreten en bloemblaadjes aangesneden, waardoor de bloem niet open gaat. Omdat ze aanvankelijk toch doorgroeien, worden de bloemblaadjes bruin en zien eruit, alsof ze bevroren zijn geweest.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Er zijn meerdere insectensoorten die bloemknoppen aanvreten.
Schade:
Bij massaal optreden kan de soort zeer grote schade in de fruitteelt aanrichten.
Verspreiding en frequentie van aantasting:
Een in Nederland algemene soort en op sommige plaatsen zeer schadelijk.
Bestrijding:
Geen bijzonderheden.