Nederlandse naam:
Elzenbladwesp ; elzenbastaardrups
Wetenschappelijke naam:
Croesus septentrionalis

Wetenschappelijke naam: Croesus septentrionalis
Synoniemen: –
Nederlandse naam: Elzenbladwesp ; elzenbastaardrups
Taxonomische indeling: Hymenoptera; Tentheredinidae

Beschrijving en levenscyclus:
De familie van de bladwespen (Tenthredinidae) is zeer talrijk. Daarvan zijn er enkele soorten die op vruchtbomen en bessenstruiken leven en daar zeer talrijk en als larve schadelijk kunnen zijn.
De bladwespen zijn kleine tot middelgrote dieren (6 – 15 mm). Hun antennen zijn draadvormig (ook bij mannetjes) en bestaan meestal uit 9 segmenten. De larven, met 10 of 11 paar poten, leven vaak in groepen deels op loofhout, deels op naaldhout. Vele soorten heffen het achterlijf op en ‘wuiven’ ermee als ze verstoord worden. Kenmerkend is ook dat de vrouwtjes met behulp van een zaagvormig legboor eieren in het plantenweefsel deponeren.

Adult: 9 – 10 mm lang. Zwart gekleurd, behalve het middengedeelte van het achterlijf, dat rood is. Zijn achterlijf is eivormig. Schenen van de achterpoten zijn verbreed.

Larve: tot 30 mm lang. Ze zijn vuilgroen met zwarte vlekjes. Het eerste en laatste segmenten zijn roodachtig geel. Kop is zwart.

De bladwesp vliegt in mei en juni. Het vrouwtje legt een groot aantal eitjes in de nerven aan de onderzijde van het blad. Per blad kunnen tot 150 eitjes worden gelegd. Na een paar weken verschijnen de larven die, achter elkaar op de bladrand zittend, het blad eten, waarbij ze hun achterlijf in een karakteristieke S-vorm omhoog houden. Er zijn als regel twee generaties per jaar. De wespen van de tweede generatie vliegen in juli, de larven zijn van augustus tot oktober aanwezig. De verpopping heeft in de grond plaats in een bruine cocon.

Type aantasting:
Bladvraat.

Waardplanten:
Alnus, Betula, Populus, Sorbus. Soms ook Corylus, Carpinus, Acer en Fraxinus.

Aangetaste plantendelen:
Bladeren.

Aantastingsbeeld:
De rupsen eten bladeren, op de hoofdnerf na en vanaf de bladrand.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan mogelijk verward worden met de wilgenbladwesp (Nematus salicis) of met de lijsterbesbladwesp (Pristiphora geniculata)

Schade:
De bladwesp is uitsluitend schadelijk aan jonge planten. Aantasting op oudere bomen is als regel van geringe betekenis.

Verspreiding en frequentie van aantasting:
Een algemene soort in Nederland.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.