Wetenschappelijke naam: Cryptostroma corticale
Synoniemen: —
Nederlandse naam: Bastnecrose van esdoorn.
Taxonomische indeling: Deuteromycetes; Hyphomycetes
Beschrijving en levenscyclus:
Op de bast van de boom bevinden zich blaasvormige necrosen waaronder een stroma groeit dat een grote hoeveelheid sporen produceert. Bij het afvallen van de bast komen deze vrij en zorgen voor verspreiding van de ziekte.
De schimmel verspreidt zich in eerste instantie in het spint- en kernhout van de boom wat aanleiding geeft tot storingen in het watertransport en verwelking van de boom. Wanneer de schimmel het cambium bereikt sterft dit af en wordt er in de bast een dik viltig myceliumweefsel (stroma) gevormd waarin zich talrijke conidiendragers ontwikkelen die de (ongeslachtelijke) sporen produceren. Van de schimmel is geen geslachtelijk stadium bekend. De schimmel komt ook voor als saprofyt op dode (gevelde) stammen en komt ook voor als endofyt in levende bomen zonder deze verder aan te tasten. Een aantasting treedt pas op na een hete zomer met langdurige droogteperioden.
Type aantasting:
Bastnecrose.
Waardplanten:
Acer, met name Acer pseudoplatanus.
Aangetaste plantendelen:
Stam en takken.
Aantastingsbeeld:
De eerste symptomen zijn een verwelking van de bladeren in een gedeelte van de kroon gedurende het groeiseizoen. De verwelkte bladeren verdorren, waarbij de bladranden naar boven omkrullen en ze blijven nog lange tijd in verdorde toestand in de kroon aanwezig. Het hout van de afstervende takken vertoont verticale banen met een geelbruine tot groene kleur met soms een donkerbruine rand. Na enige tijd ontstaan op de bast donkere, verticale blazen van variabele grootte, waaronder zich een zwartbruine, viltachtige sporenmassa bevindt. Bij het afvallen van de schors komt een grote hoeveelheid sporen vrij die zich als een stuifmeelachtig poeder verspreidt.
Wanneer de boom eenmaal is afgestorven, verdwijnt het patroon van houtverkleuring en neemt het hout een egaal grijze tint aan.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Verticillium verwelkingsziekte.
Schade:
Een aangetaste boom sterft meestal binnen enkele jaren. Soms blijft de schade beperkt tot een lange baan met afgestorven bast. De schade is van regionale betekenis en beperkt tot gebieden waar frequent hete droge zomers voorkomen.
Verspreiding van de ziekte:
De ziekte komt hoofdzakelijk voor in Groot-Brittannië en Frankrijk. In Nederland komt de aantasting niet (of nauwelijks) voor.
Bestrijding:
Teelt: Geen monocultures van Gewone esdoorn aanplanten in gebieden waar de ziekte
voorkomt;
Sanitair: —
Chemisch: —
Aanvullende opmerkingen:
De sporen van de schimmel kunnen astmatische aandoeningen veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.