Wetenschappelijke naam: Cydia pomonella
Synoniemen: Laspeyresia pomonella
Nederlandse naam: Fruitmot
Taxonomische indeling: Lepidoptera: Tortricidae
Beschrijving en levenscyclus:
De bladrollers behoren tot een grote familie van vrij kleine vlindertjes met relatief brede en rechthoekige voorvleugels. De meeste soorten houden de vleugels in rust als een dakje, vele lijken op vogeluitwerpselen of stukjes blad. Achtervleugels zijn meestal grijsachtig bruin. De larve leeft gewoonlijk tussen samengevouwen of opgerolde bladeren (vandaar de naam bladroller), of boort zich in jonge twijgen of vruchten.
Adult: circa 9 mm lang. Grijs, aan de vleugelpunt een goudkleurige vlek.
Larve: de jonge larve is wit. De volgroeide larve crème tot roze halsschild lichtbruin, kop donkerbruin. Lichte wratten met fijne, doorzichtige haren.
Ei: pas afgezet is het eitje crèmekleurig. Na enkele dagen verschijnt een rode ring. Kort vóór het uitkomen is het zwarte kopkapsel van het embryo zichtbaar.
De soort verschijnt in mei en vliegt in de avondschemering. In warme zomers vindt gedeeltelijk ook een tweede vlucht plaats. De mot is actief bij een minimumtemperatuur van 13° C. De eitjes worden afgezet op vruchten, ook wel op bladeren. De jonge larve verschijnt in juni en boort zich in de vrucht. De larve kan zich van de ene naar de andere vrucht verplaatsen. Vanaf augustus kruipt de larve achter de schors waar ze in een cocon overwintert. In april volgend jaar vindt de verpopping plaats. Er zijn één generatie per jaar, maar in warme zomers kan er een gedeeltelijke tweede vlucht plaatsvinden.
Type aantasting:
Gangen in vruchten.
Waardplanten:
Malus, Pyrus. Soms ook Prunus (perzik) en Juglans.
Aangetaste plantendelen:
Vruchten.
Aantastingsbeeld:
De jonge larve boort zich in de vrucht en vreet een gang naar de pitten. Dit wordt ook ‘wormstekigheid’ genoemd. Het inboorplekje heeft een rood randje. Aan de vrucht kleven boorselproppen bij de ingang van de larvengangen.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan mogelijk verward worden met andere fruitmotsoorten zoals Pammene sp. en Grapholita sp.
Schade:
Aangetaste vruchten vallen vroegtijdig af of zijn onverkoopbaar.
Verspreiding en frequentie van aantasting:
Een algemene en schadelijke soort in Nederland.
Bestrijding:
Geen bijzonderheden.