Nederlandse naam:
Berkensigarenmaker ; Berkenbladrolkever
Wetenschappelijke naam:
Deporaus betulae

Wetenschappelijke naam: Deporaus betulae
Synoniemen: Rhynchites betulae
Nederlandse naam: Berkensigarenmaker ; Berkenbladrolkever
Taxonomische indeling: Coleoptera: Curculionidae

Beschrijving en levenscyclus:
Curculionidae is een grote en belangrijke familie van snuitkevers. Alle soorten zijn goed te herkennen aan de min of meer snuitvormig verlengde kop (snuit – rostrum), met de kaken aan het uiteinde. Hun antennen zijn vaak geknikt met een extra lang eerste segment. Sommige soorten hebben vergroeide hoornachtige dekschilden. De larven zijn cilindervormig en pootloos. Ze bewegen zich traag met behulp van kruipknobbels. Veel soorten leven in zaden, hout of plantenwortels, sommige maken gallen. Terwijl de larven bijna uitsluitend in het plantenweefsel leven, vreten de kevers de planten meestal aan de buitenzijde aan. Verscheidene soorten zijn belangrijke plaaginsecten.

Adult: de kever is 2,5 – 4 mm lang. Zwart, fijn behaard. Snuit lang en gebogen. Dijen bij het mannetje zijn verdikt.

Larve: lichtbruin van kleur, pootloos, met bruine kop.

De kevers komen in mei uit de grond en rollen de bladeren afzonderlijk sigaarvormig op. Hierin worden 1 – 4 eitjes gelegd. De larven voeden zich binnen de rol met het vochtig blijvende bladmoes. Nadat de larve volwassen is, verlaat ze de bladrol en komt op de grond terecht waar ze zich in het strooisel verpopt en als zodanig overwintert. Er is één generatie per jaar.

Type aantasting:
Bladvraat en bladbeschadiging.

Waardplanten:
Voornamelijk Betula, soms Corylus, Alnus, Fagus.

Aangetaste plantendelen:
Bladeren.

Aantastingsbeeld:
Onderste 2/3 van het blad, als een sigaar in elkaar gerold, verkleurd bruin. Het komt niet zelden voor dat vooral jonge berken in de zomer sterk met bruine bladrollen zijn bezet.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Indien niet één doch een aantal bladeren worden samengerold, dan is de veroorzaker de berkenbladrolkever – Byctiscus betulae.

Schade:
In de regel herstelt de boom zich gemakkelijk van zo’n aantasting. In parken en tuinen heeft een dergelijk aangetaste boom een typisch aanzien.

Verspreiding en frequentie van aantasting:
Een in Nederland algemene soort.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.