Nederlandse naam:
Gevlekte dennenspinselbladwesp
Wetenschappelijke naam:
 Acantholyda hieroglyphica

Wetenschappelijke naam:                                Acantholyda hieroglyphica

Synoniemen:                                                       –

Nederlandse naam:                                     Gevlekte dennenspinselbladwesp

Taxonomische indeling:                                    Hymenoptera: Pamphiliidae             

Beschrijving en levenscyclus:

De spinselbladwespen (Pamphiliidae) zijn zeer levendige insecten met een lengte van 7 tot 15 mm. Hun achterlijf is breed en afgeplat. Hun lange antennen bestaan uit 14 – 37 leden. De larven, die in ijle spinsels leven, hebben geen buikpoten. Onregelmatige opeenvolging van de generaties als gevolg van een rustperiode die één tot drie jaar kan duren (= overliggen).

Adult: 12 – 17 mm lang. Vleugels zijn goudgeel, kop en borststuk zwart met gele vlekken, achterlijf en poten overwegend roodgeel.

Larve: Tot 25 mm lang. Vuilgroen. De larve lijkt op de staalblauwe spinselbladwesp, Acantholyda erythrocephala, maar heeft een donkere rug met gele strepen. Geen buikpoten.

De omstreeks juni vliegende bladwespen leggen per scheut, aan een jonge naald, slechts één eitje. De larve vervaardigt een spinsel, dat tenslotte de gehele twijg omsluit, waarbinnen soms tientallen larven aanwezig zijn. Het wordt geheel opgevuld met uitwerpselen, zodat men ook wel spreekt van een ‘excrementenzak’. Niet zelden wordt de jonge scheut in juli geheel van zijn naalden ontdaan. Gaan de larven naar een ander lot over, dan wordt om de twijg eerst een nieuw spinsel aangelegd. Begin augustus gaat de larve in de grond voor overwintering; de verpopping heeft daar in mei plaats. De generatieduur is één- of, door overliggen, meerjarig.

Type aantasting:

Naaldvraat.

Waardplanten:

Pinus.

Aangetaste plantendelen:

Naalden.

Aantastingsbeeld:

Afgevreten naalden van gewoonlijk drie- tot achtjarige dennen; spinsel is langs de twijgen opgevuld met veel excrementen van alle stadia.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:

 De aantasting kan mogelijk verward worden met die van de staalblauwe spinselbladwesp, Acantholyda erythrocephala, die vooral bij 10 – 15 jarige dennen voorkomt.

Schade:

De schade door dit insect in Nederland was tot dusverre van geringe betekenis.

Verspreiding en frequentie van aantasting:

Een in Nederland weinig voorkomende soort.

Bestrijding:

Geen bijzonderheden.