Nederlandse naam: Iepenzigzagbladwesp
Wetenschappelijke naam: Aproceros leucopoda
Wetenschappelijke naam: Aproceros leucopoda
Synoniemen: –
Nederlandse naam: Iepenzigzagbladwesp
Taxonomische indeling: Hymenoptera: Argidae
Beschrijving en levenscyclus:
Adult: De bladwespen hebben een zwart lichaam en zijn 4,5-6,1 mm lang, de spanwijdte van de vleugels is 10,6-13,3 mm.
Ei: de eitjes worden individueel nabij de rand van het blad afgezet. Op die plaats zwelt het blad op alsof er een gal ontstaat.
Larve: het ei komt na ongeveer een week uit waarna de larve verschijnt. De larve is groen en bereikt uiteindelijk een lengte van ca 12 mm. De larven lijken sterk op rupsen maar naast de 3 paar goed ontwikkelde borstpoten hebben ze aan de buik een serie weinig ontwikkelde pseudopoten.
Pop: De verpopping gebeurt in een netvormige cocon van zijdeachtige goudgele draden aan de onderzijde van het blad. In de cocon bevindt zich aanvankelijk een groene pop, die later zwart wordt. Na enkele dagen komt daar de volwassen bladwesp uit.
Levenswijze:
De bladwespen vliegen in het voorjaar en zetten hun eitjes af in de bladrand. Zodra de larve uit het ei komt vreet hij een zeer opvallend zigzagpatroon in het blad vanaf de buitenrand van het blad tot aan de middennerf. Zodra de larve de hoofdnerf heeft bereikt gaat hij terug naar de bladrand en begint daar opnieuw. Oudere larven zijn sterk genoeg om ook de zijnerven door te bijten. Ze vreten dan ook grotere vlakken weg zonder een zigzagspoor te maken. De larven ontwikkelen zich afhankelijk van de weersomstandigheden in ca 2 weken. Ze verpoppen zich in een netvormige cocon aan de onderzijde van het blad. Deze pop ontwikkelt zich in 6-10 dagen tot een volwassen wesp die meteen eitjes kan afzetten. Er kunnen per jaar 5 generaties optreden. Dat betekent dat er veel bladvraat kan ontstaan. De bladwesp overwintert als larve in de cocon die in de herfst met het blad afvalt. Na de winter vindt de verpopping plaats waarna de volwassen bladwesp verschijnt.
Type aantasting:
Bladvraat.
Waardplanten:
Uitsluitend iep.
Aangetaste plantendelen:
Bladeren.
Aantastingsbeeld:
Wegvreten van bladeren.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Door de typische zigzagvraat kan het insect niet met andere worden verward.
Schade:
De iepenbladwesp komt oorspronkelijk uit Aziƫ en is in 2003 in Europa ontdekt. In 2013 werd de soort voor het eerst in Nederland waargenomen maar heeft deze zich, getuige 6.500 meldingen via www.waarneming.nl, inmiddels over het hele land verspreid. In Oost-Europa is gebleken dat de bladwesp in extreme gevallen kaalvraat kan veroorzaken maar van echte schade is geen sprake.Bestrijding: niet mogelijk en ook niet nodig.