Wetenschappelijke naam: Inonotus hispidum
Synoniemen: Polyporus hispidus
Nederlandse naam: Ruige weerschijnzwam
Taxonomische indeling: Basidiomycetes; Aphyllophorales
Beschrijving en levenscyclus:
Op de schors van de stam en (zwaardere) takken verschijnen dikke, platte en halfronde vruchtlichamen. De bovenzijde is in het begin geelrood en bedekt met een viltige laag. In een later stadium verkleurt het vruchtlichaam naar bruinrood met een oranje rand. In het najaar is ze zwart met een ruw oppervlak. De onderzijde is aanvankelijk licht geelbruin met een zilverachtige glans en in een later stadium dofbruin. De oude, zwarte vruchtlichamen blijven tot in het volgende vroege voorjaar op de boom aanwezig.
Het vruchtlichaam is 6 tot 35 cm breed en 2 tot 10 cm dik. Ze komen als regel solitair voor, maar soms zijn ze met andere exemplaren vergroeid, of groeien ze dakpansgewijs boven elkaar.
De vruchtlichamen verschijnen in de zomer en het vroege voorjaar en zijn ca. 2 weken na het ontstaan volgroeid en ze produceren daarna sporen gedurende een periode van 2 tot 4 weken. De schimmelsporen infecteren de boom doorgaans via een tak- of stompwond.
Type aantasting:
Houtparasitaire, witrot veroorzakende schimmel.
Waardplanten:
Fraxinus, Malus, Platanus, Acer pseudoplatanus, Juglans regia, Ulmus, Sorbus, Fagus sylvatica.
Aangetaste plantendelen:
Stam en takken.
Aantastingsbeeld:
Aan de buitenzijde van de boom is doorgaans alleen het vruchtlichaam van de schimmel te zien met vaak, daaronder en daarboven, een lange strook ingezonken bast.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Diverse andere houtparasitaire schimmels.
Schade:
De schimmel is een houtparasiet die het hout verzwakt, waardoor aangetaste stammen en takken op den duur gevoelig worden voor windbreuk. Soms veroorzaakt de schimmel boven en onder de aantasting plaatselijke bastafsterving die zich over een lange strook kan uitbreiden en zichtbaar is als een ingezonken plek of als een zgn. bastkanker.
Verspreiding van de ziekte:
In Nederland komt de aantasting, vooral bij Platanus, vrij algemeen voor.
Bestrijding:
Teelt: De schimmel zélf kan moeilijk worden bestreden, maar de kans op infectie kan worden
verkleind door de boom gezond te houden en schade aan stam en takken te voorkomen.
Sanitair: Door het uitsnoeien van aangetaste takken wordt het takbreuk-risico verminderd.
Chemisch: In de praktijk niet van toepassing.
Aanvullende opmerkingen:
Het gevaar van de aanwezigheid verschilt per boomsoort: op Platanus breidt de rotaantasting zich minder snel uit, en blijft het hout langer zijn stevigheid behouden, dan bij Fraxinus.