Nederlandse naam:
Mindarus abietinus
Wetenschappelijke naam:
Mindarus abietinus

Wetenschappelijke naam: Mindarus abietinus
Synoniemen: –
Nederlandse naam: –
Taxonomische indeling: Hemiptera: Mindaridae

Beschrijving en levenscyclus:
De familie van Mindaridae omvat een vrij kleine groep luizen waarvan de twee horentjes (siphunculi) aan het uiteinde van het achterlijf kort en rondachtig of ovaal zijn. Het staartje (cauda) is vrij lang. De soorten van deze familie zuigen aan de naaldbomen.

Adult: de volwassen ongevleugelde luis is 1,7 – 2 mm lang en geelachtig groen of blauwachtig grijs gekleurd. De gevleugelde exemplaren zijn iets groter: 1,5 – 2,7 mm en hebben een donkere dwarsband op de rugzijde van het achterlijf. Het lichaam is sterk met een wasachtige stof bedekt. De antennen en poten zijn veel donkerder dan de rest van het lichaam.

De soort heeft een ingewikkelde levenscyclus. Uit de overwinterende zwarte eitjes verschijnen in april – mei larfjes, die na drie vervellingen volgroeid zijn en dan ongevleugelde levendbarende stammoeders vormen. Hun nakomelingen blijven in de kolonie en samen zuigen ze aan knoppen en oude naalden van de waardplant. De nakomelingen zijn ook ongevleugeld en produceren in mei – juni levende jongen. Deze jongen zijn gevleugeld (zowel mannetjes als vrouwtjes). De laatste vorm (sexuales) paart en de vrouwtjes leggen (reeds in juni) eitjes die overwinteren. Alle vormen produceren behoorlijke hoeveelheden van de witte wasachtige ‘wol’. De soort vormt gedurende de zomer kleine kolonies op de sappige delen van hun waardplant.

Type aantasting:
Zuigen aan knoppen en naalden.

Waardplanten:
Abies; soms op Picea, Pinus.

Aangetaste plantendelen:
Knoppen, naalden en takken.

Aantastingsbeeld:
De aangetaste naalden gaan krommen en verkleuren en de takken kunnen vervormen en soms afsterven.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan mogelijk met andere soorten luizen worden verward.

Schade:
Vervorming en soms afsterven van takken. Bij jonge planten kan een sterke aantasting tot groeideformatie leiden. Vooral kerstbomencultures kunnen zwaar worden getroffen. Op de excrementen van de luis kan zich roetdauw ontwikkelen waardoor nog meer schade kan ontstaan.

Verspreiding en frequentie van aantasting:
De soort is niet in Nederland aanwezig.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.