Nederlandse naam:
Rode dennenbladwesp
Wetenschappelijke naam:
Neodiprion sertifer

Wetenschappelijke naam: Neodiprion sertifer
Synoniemen: Diprion sertifer
Nederlandse naam: Rode dennenbladwesp
Taxonomische indeling: Hymenoptera: Diprionidae

Beschrijving en levenscyclus:
De familie van dennenbladwespen zijn kleine insecten van ongeveer 10 mm met bij het vrouwtje korte gezaagde en bij het mannetje sterk dubbel gekamde voelsprieten. De larven, meestal met 11 paar poten, leven in kolonies tussen de naalden en zijn soms typisch gevlekt. De meeste soorten leven op Pinus.

Adult: Het vrouwtje is ongeveer 10 mm lang en roodachtig geel gekleurd. Het mannetje is ongeveer 8 mm lang, geheel zwart met uitzondering van de poten en de eerste buiksegmenten die roodbruin zijn. De vleugels zijn transparant en wespachtig.

Ei: Wit gekleurd. Ze worden in series in de naalden afgezet.

Larve: De larve is tot 30 mm lang, donkergrijsgroen, met glimmend zwarte kop en brede lichtgrijze ruglijn en donkere zijlijnen. De larve onderscheidt zich van de gevreesde dennenbladwesp, Diprion pini, doordat de larve van deze laatste soort een bruine kop heeft.

De bladwespen vliegen in september en oktober. Ze leggen series eitjes (op enige afstand van elkaar) in de naalden van het laatst gevormde lot, zonder deze te bedekken met een kitlaag. De eitjes overwinteren. In mei verschijnen de larven die tot juli in groepen van de naalden vreten. Daarna vindt de verpopping plaats in een bruine cocon in de grond. De pop blijft soms één of twee jaar liggen (het zogenaamde ‘overliggen’). Er is slechts één generatie per jaar.

Type aantasting:
Vreterij aan overjarige naalden.

Waardplanten:
Pinus.

Aangetaste plantendelen:
Naalden.

Aantastingsbeeld:
Vreterij uitsluitend van overjarige naalden. Kolonies grijze bastaardrupsen zitten tussen en op de naalden.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan mogelijk verward worden met de dennencultuurbladwesp, Gilpinia pallida, en de gewone dennenbladwesp, Diprion pini.

Schade:
Omdat uitsluitend de overjarige naalden worden gevreten, vindt er nimmer kaalvreterij plaats. Daardoor is de soort economisch van weinig belang.

Verspreiding en frequentie van aantasting:
Een algemene maar onbelangrijke soort.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.