Nederlandse naam:
Pinnaspis aspidistra
Wetenschappelijke naam:
Pinnaspis aspidistra

Pinnaspis aspidistrae
Syn.: Hemichionaspis, Chionaspis aspidistrae
Een bladluis uit de familie Diaspidae. In tropische en subtropische streken zeer wijd verspreid. In Europa vooral in kassen aanwezig waar hij een aantal soorten sierplanten kan aantasten. De soort is in de vrije natuur van West- en Midden-Europa van zeer weinig betekenis.
Bladluizen (Diaspidae) zijn zeer kleine insecten. Ze behoren tot een zeer grote familie. De bladluizen voeden zich hoofdzakelijk met de sappen van bladeren en jonge scheuten. Daarvoor zijn ze met een lange zuigsnuit uitgerust. Hun voortplantingsvermogen is enorm. Ze ontwikkelen zich binnen een korte tijd tot zeer talrijke kolonies en kunnen aanzienlijke schade aan de gewassen veroorzaken.
De levenscyclus van deze soort in de vrije natuur is eenjarig.

Bestrijding van deze soort: geen bijzonderheden.
Adult:
Het peervormige lichaam van het vrouwtje is dof bruin van kleur en circa 1,8-2,6 mm lang. Ze legt haar eitjes onder haar eigen schildje. Het volwassen mannetje van deze bladluis lijkt vrij veel op de kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum.
Larve: De pas uitgekomen larven zijn dof geel tot licht bruin gekleurd.
Ei:
Ovaal, dof, geelachtig-wit.
Voedselplanten:
De soort gebruikt in de vrije natuur vooral soorten die vooral in warmere streken groeien, zoals Albizia, Magnolia, Camellia, Acacia, Citrus, Cocos, Ficus en Hibiscus. In kassen wordt vooral sierplanten aangetast.
Schadebeeld:
De bladluis zuigt aan bladeren, takken en fruit van zijn waardplanten.
Levenscyclus:
Het vrouwtje van deze bladluis zet haar eitjes in augustus af. Een vrouwtje legt ongeveer 60 eitjes. Ze zijn rood van kleur en overwinteren onder het moederschild. Het schildje zit vaak onder de stukjes schors of is door algen of korstmos bedekt, waardoor het snel aan de aandacht kan ontsnappen. In het voorjaar komen de larven uit. Ze zijn een zeer beperkte tijd, minder dan 24 uur, beweeglijk. Ze zuigen zich dan vast aan de onderkant van bladeren. De mannetjes leven kort en zijn vooral ‘s nachts actief.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.

Afbeeldingen: