Nederlandse naam:
Polydrusus impar
Wetenschappelijke naam:
Polydrusus impar

Wetenschappelijke naam: Polydrusus impar
Synoniemen: Polydrosus,
Nederlandse naam: –
Taxonomische indeling: Coleoptera: Curculionidae

Beschrijving en levenscyclus:
Curculionidae is een grote en belangrijke familie van snuitkevers. Alle soorten zijn goed te herkennen aan de min of meer snuitvormig verlengde kop (snuit – rostrum), met de kaken aan het uiteinde. Hun antennen zijn vaak geknikt met een extra lang eerste segment. Sommige soorten hebben vergroeide hoornachtige dekschilden. De larven zijn cilindervormig en pootloos. Ze bewegen zich traag met behulp van kruipknobbels. Veel soorten leven in zaden, hout of plantenwortels, sommige maken gallen. Terwijl de larven bijna uitsluitend in het plantenweefsel leven, vreten de kevers de planten meestal aan de buitenzijde aan. Verscheidene soorten zijn belangrijke plaaginsecten.

Adult: de kever is 4 tot 5 mm lang en slank. Dekvleugels zijn bezet met lange schubachtige haartjes. De soort is koperachtig tot groenachtig glanzend. Zijn bovenzijde is geschubd. Het eerste lid van de antenne is dikker dan het tweede. De snuit is kort. Polydrusus-soorten zijn te herkennen aan de zwarte groef in de snuit bij de antenne.

De levenscyclus van de Polydrusus-soorten is nog niet goed bekend. P. impar leeft in bergachtige streken. De kevers zijn van april tot juni op de bomen aanwezig. In mei en juni worden de eitjes in de grond gelegd. Tussen mei en augustus zijn de larven actief in de grond, waar ze van worteltjes van allerlei planten leven. Na een rustperiode en een popfase komen de kevers in het voorjaar tevoorschijn.

Type aantasting:
Vraat aan jonge naalden en twijgen.

Waardplanten:
Picea.

Aangetaste plantendelen:
Naalden en jonge twijgen.

Aantastingsbeeld:
De kevers vreten aan de naalden, twijgen en callus (weefselwoekeringen). De soort tast vooral jonge opstanden en culturen aan.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan met de andere Polydrusus- of Phyllobius-soorten worden verward.

Schade:
De aangetaste plantendelen kunnen verdrogen en afsterven. De aantasting blijft vaak beperkt, maar als de kevers in grote aantallen aanwezig zijn, kan economische schade optreden. De meeste schade wordt aangericht in de periode van april tot juli.

Verspreiding en frequentie van aantasting:
De soort komt algemeen in Nederland voor.

Bestrijding:
Geen bijzonderheden.

Afbeeldingen: