Nederlandse naam:
Gomziekte van Prunus; Bacteriekanker van Prunus; Hagelschotziekte van Prunus
Wetenschappelijke naam:
Pseudomonas mors prunorum

Wetenschappelijke naam: Pseudomonas mors prunorum
Synoniemen: Pseudomonas syringae pv. Mors prunorum
Nederlandse naam: Gomziekte van Prunus, Bacteriekanker van Prunus,
Hagelschotziekte van Prunus
Taxonomische indeling: Bacteria

Beschrijving en levenscyclus:
Pseudomonas mors prunorum is een bacterie die kankers veroorzaakt op de bast van de boom. Wanneer daardoor de takken worden geringd treedt takverwelking op. In de zomer wordt het blad geïnfecteerd en ontstaan ronde vlekken op de bladeren. Hierbij is als regel tevens een schimmels in het spel, Stigmina carpophylla, die als de belangrijkste veroorzaker van de bladvlekken wordt beschouwd.
De bacterie kan langdurig in de boom aanwezig zijn en leidt tot jaarlijks terugkerende afscheiding van gom. Verspreiding vindt plaats met (regen)water, de wind en door insecten.

Type aantasting:
Pathogene bacterie.

Waardplanten:
Voornamelijk soorten van het geslacht Prunus, met name de zure kers (Prunus cerasus), maar ook op de zoete kers (Prunus avium), de pruim (Prunus domestica) en de perzik (Prunus persica).

Aangetaste plantendelen:
Stam en takken.

Aantastingsbeeld:
De aantasting kenmerkt zich door een slechte groei en soms vergeling en verwelking van sommige gedeelten van de kroon. Op de bast van de aangetaste takken treft men vaak ingezonken plekken aan met daarin of daaromheen een afscheiding van helder gekleurde gom die geleidelijk verkleurt naar geelbruin tot bruin en verhardt. In de zomer ontstaan op de bladeren waterig groene, meestal ronde vlekken van slechts enkele millimeters grootte, vaak afgegrensd door een gele rand. Het centrale necrotische gedeelte verdort en valt uit het blad waardoor er gaten ontstaan (‘hagelschot’).

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Bladvlekkenziekte veroorzaakt door Apiognomonia erythrostoma.

Schade:
De schade bestaat doorgaans uit een slechte groei c.q. het geleidelijk aftakelen van de boom en sterfte van de door de kankers geringde takken.

Verspreiding van de ziekte:
In Nederland komt de aantasting algemeen voor.

Bestrijding:
Teelt: – Gebruik van minder gevoelige cultivars van de sierkers op de juiste onderstam.
– Zorgen voor optimale groeicondities.
Sanitair: – Afgevallen blad en snoeihout zorgvuldig verwijderen en vernietigen.
– Sterk aangetaste blad uitsnoeien.
Chemisch: (op de kwekerij) doorgaans niet nodig, maar eventueel kan worden overwogen om
bladbespuitingen uit te voeren in augustus en september.

Aanvullende opmerkingen:
Aantasting door de gomziekte wordt in verhoogde mate waargenomen bij cultivars van de zure kers die zijn geënt op een onderstam van zoete kers. Het lijkt derhalve belangrijk om in ieder geval materiaal te planten waarvan de eigenschappen van de onderstam niet teveel afwijken van die van de ent.