Wetenschappelijke naam: Psylla alni
Synoniemen: –
Nederlandse naam: Elzenbladvlo
Taxonomische indeling: Hemiptera: Psyllidae
Beschrijving en levenscyclus:
Bladvlooien (Psyllidae) zijn kleine insecten (2-3 mm lang), die goed kunnen springen en zeer actief zijn. Ze hebben relatief grote, vliezige vleugels en sterke achterpoten die ze goed voor hun sprongen kunnen gebruiken. De groene of zwarte larven zijn bedekt met witte wasdraadjes. Ze scheiden honingdauw af in de vorm van kleine bolletjes. Ze bewegen vrij traag. Vele soorten zijn monofaag en dus gebonden aan een bepaalde boomsoort.
Adult: voorvleugels zijn 3,8 – 4,8 mm lang, transparant, met donkere aders. Het lichaam is helder groen; later verschijnen ook bruine of rode vlekjes.
Larve: groen met zwarte tekening. Antennen, poten en vleugelbasis zijn dof geelachtig bruin tot zwartachtig. Ze maakt een onvolledige gedaantewisseling door (geen pop-stadium).
De eitjes worden gedurende de herfst in schorsspleten gelegd. De jonge larven verschijnen in het voorjaar van het volgend jaar. Ze voeden zich door aan de jonge loten te zuigen. De larvenkolonies verraden zich vanaf mei door afscheiding van witte wasvlokjes aan jonge plantendelen en in bladsteeloksels. Ze ontwikkelen zich binnen een taaie massa van wasachtige ‘wol’ waar de druppels honingdauw zich ophopen. De larven reageren prompt en levendig op verstoring. Ze ‘fladderen’ dan naar een ander blad of loot en, indien nodig, laten ze zich op de grond vallen. Hun ontwikkeling is in de zomer voltooid. De adulten verschijnen dan vanaf juni tot oktober. Er is slechts één generatie per jaar.
Type aantasting:
Zuigen aan jonge loten.
Waardplanten:
Alnus.
Aangetaste plantendelen:
Jonge loten.
Aantastingsbeeld:
De aanwezigheid valt op door de afscheiding van nogal wat witte wasvlokjes, voornamelijk aan jonge plantendelen.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De aantasting is nogal specifiek.
Schade:
De soort scheidt een wit-vlokkerige wasachtige vloeistof af. Voor Alnus is de soort van weinig betekenis. Alleen een massale aantasting zou de groei van de nieuwe loten kunnen remmen.
Verspreiding en frequentie van aantasting:
Een in Nederland en Europa veel voorkomende soort.
Bestrijding:
Geen bijzonderheden.