Nederlandse naam:
Inktvlekkenziekte van esdoorn
Wetenschappelijke naam:
Rhytisma salicinum

Wetenschappelijke naam: Rhytisma acerinum.
Synoniemen: Melasmia acerina
Nederlandse naam: Inktvlekkenziekte van esdoorn
Taxonomische indeling: Ascomycetes; Rhytismatales

Beschrijving en levenscyclus:
De ziekte kenmerkt zich door de aanwezigheid van teerzwarte vlekken van ca. 1 tot 1,5 cm grootte op de bladeren gedurende de nazomer en de herfst. In het voorjaar wordt het blad geïnfecteerd met kleverige ascosporen die afkomstig zijn uit vruchtlichamen die aanwezig zijn in de in het voorgaande jaar afgevallen bladeren. De ascospore deelt zich, waarbij een zgn. kiembuis wordt gevormd die de epidermis van het blad doorboort. Het mycelium dat vervolgens ontstaat breidt zich rondom uit in het bladweefsel. In en net onder de epidermis vormt de schimmel een zgn. stroma, dat is een dicht vlechtwerk van mycelium dat omgeven is door een zwarte wand. Gedurende de zomer worden hierin conidiën gevormd die via de huidmondjes naar buiten komen en zich verspreiden. In hoeverre deze conidiosporen bijdragen aan de verspreiding van de ziekte is nog onbekend. In de herfst beginnen zich in de stroma’s de geslachtelijke vruchtlichamen te ontwikkelen De vorming en rijping daarvan gaat door tot in de wintermaanden. In het voorjaar produceren ze de inmiddels rijpe ascosporen.

Type aantasting:
Bladvlekkenziekte.

Waardplanten:
Acer, met name Acer pseudoplatanus en Acer platanoides en soms op Acer campestre en Acer negundo.

Aangetaste plantendelen:
Bladeren.

Aantastingsbeeld:
In de loop van het groeiseizoen ontstaan op de bladeren waterige vlekjes die geleidelijk groter worden en geel kleuren. In de loop van de zomer worden de vlekken zwart door de vorming van stroma’s (‘inktvlekken’). Vaak zijn de vlekken begrensd met een scherpe gele rand. Bij ernstige aantasting kan vervroegde bladval optreden.

Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
Geen.

Schade:
De schade is doorgaans van weinig tot geen betekenis, temeer omdat de door de ziekte veroorzaakte bladval (alleen bij ernstige aantasting) pas laat in het jaar optreedt en er dus nauwelijks sprake zal zijn van groeiverlies.

Verspreiding van de ziekte:
In Nederland komt de aantasting algemeen voor.

Bestrijding:
Teelt: —
Sanitair: Opruimen van afgevallen blad
Chemisch: Chemische bestrijding is gezien de ernst van de schade als regel niet noodzakelijk.

Aanvullende opmerkingen: