Wetenschappelijke naam: Yponomeuta padellus
Synoniemen: Yponomeuta padella; Hyponomeuta
Nederlandse naam: Meidoornspinselmot
Taxonomische indeling: Lepidoptera: Yponomeutidae
Beschrijving en levenscyclus:
De spinselmotten (Yponomeutidae) zijn kleine vlinders met witte of lichtgrijze voorvleugels, waarop vele zwarte puntjes. Achtervleugels zijn grijs of bruin. Het lichaam is slank met vrij lange poten. De geelgroene of grijze rupsen met rijen zwarte punten leven onder een gemeenschappelijk taai spinsel langs bladeren, twijgen en vaak ook langs de stam.
Adult: vleugelspanwijdte is 20-22 mm. Voorvleugels zijn witachtig tot witachtig grijs, met lichtgrijze haartjes en vier in de lengte lopende rijen zwarte stippen. Achtervleugels zijn grijs. De voor- en achtervleugels zijn van franje voorzien.
Ei: vlak, geelachtig tot donker rood.
Larve: is 15-20 mm lang. Vuil witachtig grijs tot groenachtig grijs met twee rijen zwarte stippen en daartussen een zwartachtige lijn op de rug. Kop en prothorax- en anale plaatjes zijn eveneens zwart.
Pop: 10 mm lang; helder oranjegeel, in een dicht, wit cocon. De cocons liggen dicht bijeen in het spinselnest.
Een veel voorkomende spinselmot. De vlinder verschijnt in juli en augustus. Het vrouwtje zet haar eitjes die op schubben lijken in rijen dakpansgewijs in groepjes af, op twijgen en dunne takken van haar voedselplanten. De eitjes worden met een gelatine achtige substantie bedekt die snel tot een soort beschermende laag verhardt. Ze komen 2 – 3 weken later uit, gewoonlijk later dan de kardinaalsmuts- spinselmot, Y. cagnagellus. De jonge rupsjes blijven gedurende de winter onder het eikapsel bij elkaar tot in het voorjaar en mineren aanvankelijk de bladeren. Ze kunnen zeer goed lage temperaturen verdragen. De rupsen beginnen hun vraat aan bladeren in mei van het volgende jaar. Dan maken ze een gemeenschappelijk spinsel waarin ze leven. Ze blijven tot juni binnen hun spinsel waarbinnen ze verpoppen. De vlinders verschijnen enkele weken later. De levenscyclus van deze soort is éénjarig.
Type aantasting:
Bladvraat.
Waardplanten:
Crataegus, Sorbus, Amelanchier en Prunus-soorten behalve Prunus padus.
Aangetaste plantendelen:
Bladeren.
Aantastingsbeeld:
De voedselplanten worden door de spinsels en door de kaalvraat ontsierd.
Mogelijke verwarring met andere aantastingen:
De soort kan verward worden met andere Yponomeuta-soorten.
Schade:
De bomen kunnen door herhaalde aantastingen worden verzwakt.
Verspreiding en frequentie van aantasting:
De soort is in Nederland zeer algemeen.
Bestrijding:
De spinsels met de rupsenkolonies kunnen worden uitgeknipt en verbrand.